כתב עת לידיעות ופרשנויות בענייני מסים – גיליון מס’ 7
26 באוגוסט 2007
בעריכת יואב ציוני, עו”ד, נוטריון ורו”ח
אנו שמחים להגיש לכם את גיליון מס’ 7 של פשר המס כתב עת המוקדש לידיעות ופרשנויות בענייני מסים. מטרת כתב העת להביא בפני העוסקים במלאכה, עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס ואנשי מקצוע אחרים, בצורה תמציתית, התפתחויות נבחרות בתחום החקיקה והפסיקה במיסים, ביחד עם בחינה ביקורתית של אותן התפתחויות. בכל גיליון נתמקד במספר סוגיות נבחרות.
ע”א 9922/02, רשות השידור נ’ שפ”מ שירותי פרסומת מאוחדים (פורסם בנבו). ניתן בביהמ”ש העליון ביום 22/8/07.
רשות השידור התקשרה בהסכם עם חברת שפ”מ לקבלת שירותים בתחום הפרסום (טיפול בנושא הפרסום מול מפרסמים שונים המעוניינים לפרסם ברשות השידור). על פי ההסכם מגיעה לחברת שפ”מ עמלה באחוז מסויים מהתמורה המשולמת על ידי מפרסמים שונים לרשות השידור בגין פרסום ברשות.
סכום העמלה המגיעה לשפ”מ בהסכם בינה לבין רשות השידור נקבע ללא כל התייחסות למרכיב המע”מ, מתוך הנחה שעל ההתקשרות ביניהם (העמלה המגיעה לשפ”מ מתקבולי הפרסום) לא חל מע”מ. אופן ההתנהלות היה ששפ”מ חייבה ישירות את המפרסמים (ולא את רשות השידור) בעמלה+מע”מ בגין החלק (העמלה) המגיע לה (חשבונית הוצאה משפ”מ למפרסמים). הנחה זו נשענה על הסדר דומה של רשות השידור עם חברה קודמת שטיפלה עבורה בנושא הפרסום, תוך הסכמה בשעתו של מע”מ לאופן הפעולה ומתוך ראייה של אותה חברה קודמת כזרוע ארוכה של רשות השידור (ולא כנותנת שירותים לרשות השידור).
בשלב מסויים נקבע על ידי רשויות מע”מ כי בין שפ”מ לבין רשות השידור מתקיימת עסקה חייבת במע”מ וכי שפ”מ צריכה להוציא חשבונית + מע”מ, עבור עמלתה, לא למפרסמים (כפי שעשתה עד כה) אלא לרשות השידור.
החלטה זו הביאה למחלוקת בין רשות השידור לשפ”מ בשאלה מי יישא בנטל המע”מ שנוצר עקב החלטת רשות השידור לאור העובדה כי החוזה בניהם שותק בעניין המע”מ.
השאלה היא איפוא, מי צריך לשאת בחבות הנוספת של המע”מ במקרה של חוזה ששותק, כאשר רשויות מע”מ משנות את מדיניותן לעניין חבות המע”מ שבעסקה, האם הקונה (רשות השידור) או המוכר/העוסק (שפ”מ).
במקרה זה מתחרות ביניהן שתי עמדות. הכלל שנקבע על פי ההלכה הפסוקה הוא כי כאשר לא מצויין בהסכם כי הסכום שבו כולל או לא כולל מע”מ, הרי שהסכום הנקוב בהסכם נחשב כסכום שכולל מע”מ(כלומר המס יוטל על המוכר). מאידך לכלל זה קיים חריג בסעיף 6 לחוק מע”מ, שמתייחס לסיטואציות של הטלת מע”מ על עסקה (שלא הייתה חייבת לפני כן במע”מ) או העלאת שיעור המס עליה, הקובע כי המס החדש או הנוסף יחול על הקונה.
בית המשפט העליון קובע כי במקרה שבו ההסכם שותק וחל שינוי במדיניות של רשויות מע”מ לא חל החריג שבסעיף 6 לחוק מע”מ. סעיף 6 חל רק במקרים של הוראת חוק חדשה המטילה מע”מ או משנה אתשיעורו ולא כאשר רשות מע”מ (שממונה על ביצוע החוק ולא קובעת את החוק) משנה את מדיניותה. שינוי מדיניות של מע”מ במקרה קונקרטי כזה או אחר אינו מהווה פעולה סטטוטורית של חיקוק אליו מיוחד החריג לכלל שבסעיף 6 לחוק.
ע”ש 1039/0, ב.מ.כרפיס דדו בע”מ נ’ מנהל מע”מ חיפה, בפני כב’ הש’ וסרקרוג, מחוזי חיפה. ניתן ביום 14/8/07. פורסם בנבו.
במסגרת הליך משפטי בין המערערת לבין עירית חיפה והוועדה המקומית חיפה, בגין הפקעת קרקע, שולמו למערערת, במסגרת פשרה שהושגה פיצויים.
המערערת טענה כי חלק הפיצויים שהם בגין פגיעה במקרקעין לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה ולפיכך אינם חייבים במע”מ עסקאות בידה. בגין חלק הפיצויים בגין הפקעת הקרקע- שילמה את מע”מ העסקאות המתחייב.
השאלה ביסוד הערעור הנה האם פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה נכנסים בהגדרת המונח “מכר” בסעיף 1 לחוק מע”מ.
כב’ הש’ וסרקרוג פסקה, באופן עקבי עם החלטה קודמת שלה בעניין (ע”ש 870/02, תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בישראל בע”מ נ’ מנהל מס ערך מוסף. מיסים יח/6 (דצמבר 2004) ה-34) כי פיצוי לפי סעיף 197, לחוק התכנון והבניה, כאשר שינוי יעוד הקרקע לצרכים ציבוריים הוא מהלך מקדים להפקעה, חייב במע”מ עסקאות בידי מקבל הפיצוי.
ע”פ 777/06, פולסקי גדעון נ’ רשות המיסים – מדינת ישראל, ערעור פלילי בבית המשפט המחוזי בחיפה, ניתן ביום: 22.07.2007
המערער הורשע בעבירות על חוק מס קניה והוא נדון בבית המשפט השלום, ל-24 חודשי מאסר מהם 12 לריצוי בפועל ו-12 לריצוי על תנאי, וכן חויב לשלם קנס בסך 75,000 ש”ח.
המערער ערער על הרשעתו מטעמי הגנה מן הצדק. בית המשפט קיבל את טענת המערער כי כי לא ניתן לו יומו בבית המשפט. מעובדות המקרה עולה כי ביום בו התקיים הדיון בשמיעת ראיות הוא לא היה מיוצגולא ניתנה לו הזדמנות לחקור את עדי התביעה מטעם המדינה.
הערעור התקבל, הכרעת הדין בוטלה מטעמי הגנה מן הצדק. התיק הוחזר לבית המשפט השלום לשמיעה מחדש (בפני מותב אחר).
לקוראינו: