ספטמבר 2006
מאת: יואב ציוני, עו”ד, נוטריון ורו”ח
מהו קו הגבול שלאחריו עסקה כשרה ולגיטימית בעלת יתרון מס המוקנה לה על פי הדין, הופכת לעסקה מלאכותית שיתרון המס בה
ייחשב להפחתת מס בלתי נאותה?
בפרק הבא, פרק ב’, נפרט ונתייחס לכלים השונים הם פקיד השומה יכול להשתמש כדי להתעלם מעסקה, עסקה מלאכותית, עסקה בדוייה וסיווג שונה של עסקה; בפרק ג’, נבחן את ההגדרות והמבחנים לעסקה מלאכותית כפי שנקבעו בפסיקה; בפרק ד’ נציג את משנתנו לפיה יש להפעיל שילוב של מבחנים לצורך בחינת שאלת המלאכותיות, נציע ונדגים מבחנים שונים ולסיום בפרק ה’, נסכם את דברינו.
“היה פקיד השומה סבור, כי עסקה פלונית המפחיתה, או העלולה להפחית, את סכום המס המשתלם על ידי אדם פלוני היא מלאכותית או בדויה, או שהסבה פלונית אינה מופעלת למעשה, או כי אחת ממטרותיה העיקריות של עסקה פלונית היא הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות, רשאי הוא להתעלם מן העסקה או מן ההסבה, והאדם הנוגע בדבר יהא נישום לפי זה. הימנעות ממס או הפחתת מס ניתן לראותן כבלתי נאותות אפילו אינן נוגדות את החוק. לענין זה, “עסקה” — לרבות פעולה.””
ניתן לראות כי ההגדרה אינה רק עסקאות למראית עין (בדויות) אלא גם עסקאות אמיתיות אשר בוצעו בפועל, אם אחת ממטרותיהן העקריות היא המנעות ממס או הפחתתו. מחד גיסא לשון החוק מדברת על אחת המטרות ולאו דוקא העיקרית או היחידה, מאידך גיסא “המדובר קודם כל במטרה דהינו ביעד שתוכנן מראש ולא בתוצאת לוואי, במטרה שהיא בגדר המטרות העקריות ולא בגדר מטרה משנית, ולא זו בלבד, אלא שאותה מטרה מבין המטרות העקריות צריכה להיות הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות, ואין די בכך שהמטרה היא המנעות ממס או הפחתתו סתם”14
באופן דומה קובע סעיף 84 לחוק מיסוי מקרקעין:
סבור המנהל כי עסקה פלונית או פעולה פלונית באיגוד, המפחיתה או העלולה להפחית את סכום המס העשוי להשתלם על ידי אדם פלוני, או למנוע תשלום מס, היא מלאכותית או בדויה או כי אחת ממטרותיה העיקריות של עסקה פלונית היא הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותה, רשאי הוא להתעלם מהן ולשום את המס המגיע לפי זה. הימנעות ממס או הפחתת מס, ניתן לראותן כבלתי נאותות אפילו אינן נוגדות את החוק.
ובאופן דומה קובע סעיף 138 לחוק מע”מ קובע:
המנהל רשאי להתעלם מעסקה או מפעולה אם הוא סבור שהיא מלאכותית או בדויה או שאחת ממטרותיה העיקריות היא הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות.15
לצורך המחשה פשטנית של הטיעון נביא את הנתונים הבאים אותם שלפנו ממאגר פסקי הדין במיסים של הוצאת רונן.
בצענו חיפושים של פסקי דין במאגר בשני חתכים:
פסקי דין אזרחיים בביהמ”ש המחוזי: במס הכנסה ומע”מ (ערעורי מס: עמ”ה וע”ש).
פסקי דין פליליים בביהמ”ש השלום: במס הכנסה ובמע”מ.
חיפוש ראשון של פסקי הדין נעשה בחתך מיום 1/1/90, וחיפוש שני בחתך מיום 1/1/00. (כל החיפושים עד 18/8/06).
להלן תוצאות החיפושים:
החל מתאריך | 01/01/1990 | 01/01/2000 |
---|---|---|
מס הכנסה (עמ”ה) | 1296 | 501 |
מס הכנסה (עמ”ה) | 654 | 321 |
מס הכנסה שלום פלילי | 440 | 203 |
מע”מ שלום פלילי | 347 | 201 |
מניתוח הנתונים ניתן לראות בברור שתי תופעות:
א. יש באופן מוחלט הרבה יותר מחלוקות שומתיות אזרחיות בתחום מס הכנסה מאשר בתחום המע”מ. תופעה שמוסברת על ידי מורכבות תחום מס הכנסה ועל ידי היכולת של שני הצדדים (פקיד השומה והנישום) להיות יותר ויותר יצירתיים, ובהתאמה המוטיבצייה שלהם לגרור את המחלוקת לבית המשפט. מוטיבצייה המונעת מאותו אי וודאות של תוצאת המס.
ב. האכיפה הפלילית בתחום המע”מ גבוהה יותר. ניתן לראות כי בתחום המע”מ שהוא חוק פשוט ליישום ואכיפה, היחס בין המחלוקות הפליליות לאזרחיות יותר גבוה מאשר במס הכנסה. ניתן לראות כי במע”מ יש במקביל לברור השומתי הרבה יותר אכיפה גם בתחום הפלילי. ניתן לראות כי אחוז המשפטים הפליליים מסך האזרחיים במע”מ עומד על 53% (בתקופה מיום 1/1/90 ו- 63% בתקופה מיום 1/1/00), ואילו במס הכנסה מדובר על 34% בלבד (בתקופה מ- 1/1/90) ו- 40% בלבד בתקופה מ- 1/1/00).
כמובן שניתן למצוא הסברים נוספים לנתונים אלו, למשל שהאכיפה הפלילית במע”מ יותר אגרסיבית בגלל פשטות הרמייה בתחום זה לעומת מס הכנסה18, או שההבדלים נובעים מהקצאת משאבים וסדרי עדיפויות שונה בין רשויות המס השונות. הסברים נוספים יכולים להיות שהמדגם שבחרנו אינו מייצג והתוצאות מוטות כיוון שלא מדובר בכל פסקי הדין שנתנו באותה תקופה אלא רק כאלה שהתפרסמו במאגר. כמו כן ניתן לטעון כנגד התוצאות שהם לא משקפים מאות כתבי אישום בעבירות טכניות שלא פורסמו או שנסגרו בעסקות טיעון או שהומרו בקנס או תיקי חקירה שהומרו בכופר19.
יחד עם זאת ועל אף ההסתייגויות שלעיל הרי שלהבנתנו, יש בנתונים אלו, כפי שהם, כדי לתת תמונת מצב, גם אם פשטנית וגסה, הממחישה את הטיעון, בפרט כאשר מדובר בטיעון העקבי עם הגיונם של דברים.
יפים לעניין זה דבריו של כב’ הנשיא (דאז) שמגר בפרשת חזון27 : עצם העובדה כי צדדים בחרו במבנה משפטי דל מיסים אינה מצביעה כי המבנה “מלאכותי” או “בדוי”. זכותם – ואף חובתם – של מומחים בענייני מיסים לתכנן עיסקאות משפטיות כך שלא תהיינה עתירות מס. גבולות תכנון המס היא שאלה קלאסית ונצחית אשר נקבעת בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל עניין ועניין.
.” a transaction, otherwise within an exception of the tax law, does not lose its immunity, because it is actuated by a desire to avoid, or, if one chooses, evade, taxation. Any one may so arrange his affairs that his taxes shall be as low as possible; he is not bound to choose that pattern which will best pay the Treasury; there is not even a patriotic duty to increase one’s taxes…”
(69 F. 2d, 809 at 810 (2d Cir. 1934) affirmed 293 U.S. 465 (1935))”
כבוד הנשיא ברק בחן (בשני פסקי הדין הנ”ל) את משמעות והיקף סמכותו של פקיד השומה להתעלם מהעסקה המלאכותית וקבע כי יש לפרש את סמכותו של פקיד השומה להתעלם מעסקה מלאכותיתכסמכות להתעלם מיתרון המס שהנישום ביקש להשיג.
השאלה היא מהו התוכן ומהי מהות של אותו איזון בין הזכות לתכנון מס והשאיפה לקיים מערכת מס צודקת ושיוויונית, המקנה את הכוח לפקיד השומה להתעלם מיתרון המס
השטח הלבן | השטח האפור | השטח השחור | |
עסקה תקינה | עסקה פסולה | ||
---|---|---|---|
A | B | C | D |
עסקה בעלת טעם מסחרי דומיננטי | שקלול טעמים אחרים מצדיק הכשרת העסקה. העסקה כשרה לכל דבר ועניין | שקלול טעמים אחרים מצדיק פסילת העסקה- במישור האזרחי. העסקה נעדרת כוונה פלילית. | עסקה בדוייה- כוונה פלילית |
הן הפסיקה והן הספרות המקצועית, ככל שמצאנו, לא נתנו משקל רב לתנאי של “הפחתת מס בלתי נאותה”. ההתייחסות למושג זה היא יותר כמעין מבחן מוסרי שנועד לאותם מקרים בהם הנישום ניצל הטבת מס לגיטימית בניגוד לתכלית החקיקה30.
על פי מבחן זה, הרי שברגע שהנישום, כדי לנצל את הפטור או ההפחתה במס או אותה פרצה שהחוק מתיר לו, הקריב אינטרס מהותי וחשוב שלו ושינה את מצבו עקב כך לרעה, הרי שגם אם הטעם של המהלך איננו מסחרי וגם אם הטעם הוא באופן ברור להיכנס תחת אותה הקלה או הפחתת מס, אין לראות את העסקה כמלאכותית ואין לראות בהפחתת המס כבלתי נאותה. מבחן זה איננו רלבנטי בכל המקרים (ולמעשה אף מבחן לא יכול להיות רלבנטי ולתקף אינסוף המקרים האפשריים בחיי המציאות) אולם הוא יכול לשמש כלי עבודה יעיל במקרים מסויימים (בהם יש ויתור כאמור) ולגבור באותם מקרים על מבחן המטרה המסחרית. הרעיון הוא שהמחוקק התנה את ההטבה בתנאי מסויים ואם הנישום שילם מחיר כלכלי או אישי אחר כדי להכנס תחת אותו תנאי יש לאפשר לו את ההטבה גם אם המניע העקרי שלו בביצוע הפעולה הוא הפחתת מס.
נדגים את הדברים בדוגמאות הבאות, שייתכן והם אינן מדגימות באופן אופטימאלי את הרעיון אולם יש בהם כדי להמחיש את הטיעון: סעיף 4א בחוק מיסוי מקרקעין קובע כי העברת זכויות בזכות במקרקעין או בזכות באיגוד מקרקעין, בנוסחו דהיום (תיקון מס’ 55) הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין, לא תחשב כמכירה או כפעולה באיגוד31. בנוסח הקודם של החוק הדרישה הייתה מחמירה יותר ונדרש פסק דין לגירושין ממש32. נניח לרגע שאנו נמצאים בנוסח הקודם של החוק ונניח שבני זוג המעוניינים להעביר נכסים מבן זוג אחד לשני בתוך תקופת הנישואים לצורך חלוקת הרכוש ביניהם, החליטו להעביר ביניהם נכסי נדל”ן הרשומים על שם הבעל לאישה. כדי להיכנס לגדרי החוק, החליטו בני הזוג להתגרש בפועל. בני הזוג אוהבים האחד את השנייה וממשיכים לגור ביחד. אולם מטעמים אישיים הם מעונינים בהפרדה קניינית אמיתית וכנה (להבדיל מרצון להבריח נכסים) בנכסיהם. בלית ברירה לצורך עמידה בדרישות חוק מיסוי מקרקעין החליטו להתגרש. במקרה כזה ניתן כמובן לטעון שהגירושין פיקטיביים ונועדו רק לצורך התחמקות ממס בעת העברת הנדל”ן. מאידך, ניתן לראות את הדברים גם בצורה אחרת, בני הזוג הקריבו אינטרס חשוב ומהותי שלהם, הם הקריבו את נישואיהם, דבר שיש לו משמעות הן אישית והן כלפי כולי עלמא. בסטואציה כזו, שבו המהלך של הגירושין בוצע, בפועל, שבה בני הזו שילמו מחיר כדי להיכנס תחת גדרי הסעיף, שינו את מצבם ולרעה, הרי שלהבנתנו היסוד הפיזי של הפעולה והמחיר הפיזי של הפעולה גובר על היסוד הנפשי. בנסיבות אלו, כאשר מדובר ברצון אמיתי להפרדה בנכסים ובהתאמה רישומם על שמם במרשמי רשם המקרקעין כביטוי לבעלותם בקרקע, כאשר בני הזוג עמדו בדרישות החוק כלשונו, והלכה ולמעשה התגרשו, דווקא הצמדות פקיד השומה ליסוד הנפשי של הפעולה ודרישת המס כאילו הם עדיין נשואים תראה כמלאכותית. במקרה שכזה יש להבנתנו הצדקה לתת לבני הזוג את ההטבה תוך הצמדות ללשון החוק היבש ולא לחפש תכליות כאלו או אחרות.
דוגמא נוספת היא הדוגמא של אותו תושב קריות שאוזכר לעיל אשר מכר את ביתו ושכר דירה בנהריה לתקופה מוגדת של שנתיים (ראה ה”ש 5) כדי להיחשב תושב הקריות. במקרה שכזה, הרי שגם אם פקיד השומה יוכל אולי לטעון כי לא נותקו כל הזיקות של התושב ממקום מגוריו הקודם33 , הרי שעצם העובדה שהנישום הסכים לשלם מחיר אישי וכלכלי מבחינתו, מכירת הדירה (נניח לצורך הפשטות שמדובר באדם שזו דירתו היחידה), הרי שגם אם כוונתו האמיתית של הנישום הייתה להנות במשך תקופת זמן מוגדרת מהטבת המס ואחר כך לחזור לקריות (מכירת הדירה נועדה כדי להראות את מעבר מרכז החיים לנהריה) , היסוד הפיזי של הפעולה והמחיר שהנישום שילם כדי להכנס לגדר הפטור, צריך לדעתנו לגבור על היסוד הנפשי ולאפשר לו להנות מההטבה (כפי שצויין לעיל אותו מקרה, באותם נתונים בדיוק, ללא מכירת הדירה בקריות עלול להיחשב כמרכז חיים כפול34 ולמנוע את ההטבה).
בסופו של דבר העסקים והרווחים הכספיים שהם מייצרים, נועדו לקדם ערכים, מטרות ואינטרסים אישיים. מימוש של אינטרס אישי הוא מרכיב וחלק מהאוטונומיה של הרצון הפרטי ומכבוד האדם. מכאן שקיימת חשיבות וערך גם לפעולה המבוצעת מתוך אינטרס שהוא אישי ולאו דווקא מתוך מניעים וטעמים עסקיים.
להלן דוגמא להמחשת הטיעון- נניח שלראובן יתרת חובה של 4 מ’ ש”ח בחברה בבעלותו. נניח שהחוב לא הוחזר לחברה במשך 4 שנים. בהסכם שבין החברה לראובן הוצמד החוב ליין היפני בריבית של 0.5% לשנה (נניח שריבית של 0.5% על היין משקפת ריבית מקובלת בתנאי שוק). נניח שבסה”כ הפרשי ההצמדה והריבית על היין מגיעים במצטבר ל-2% לשנה. פקיד השומה דורש כי החברה תחייב את ראובן בהפרש שבין ההצמדה בפועל להצמדה לפי סעיף 3(ט) לפקודה, קרי מדד+4%, בגין כל התקופה, ותשלם את המס בהתאם.
פקיד השומה טוען כי ההצמדה ליין נעשתה במכוון לאור ההנחה שהריבית וההצמדה על מטבע זה נמוכים במיוחד, ועל ידי כך להימנע מרישום הכנסות ריבית והפרשי הצמדה בחברה (לעומת ריבית לפי ס’3(ט) לפקודה במקרה הרגיל, מדד+4%). במקרה זה ראובן והחברה יוכלו לטעון כי ההצמדה על היין, היא עסקה בתנאי שוק, הואיל והיא מגלמת סיכון עסקי. והרי היין היפני ככל מטבע כפוף לסיכוני מט”ח ויכול בהחלט היה להיווצר מצב שיגרם פיחות ביין שיגרום להפרשי הצמדה גבוהים, חיובו של ראובן בהתאם, רישום הכנסה גבוהה יותר בחברה ותשלום מס בהתאם בחברה.
טענתנו היא כי על אף שהתקיים כאן תכנון מס (הצמדה למטבע בעל תנודתיות שער וריבית נמוכה, כדי למנוע הכנסות גבוהות בחברה) ועל אף שבפועל התכנון הצליח, הרי שהסיכון הגלום בתכנון- סיכון לתשלום מס גבוה במידה והיין יופחת, פועל לטובת הנישום ויש בו כדי לנטרל או להחליש את טענת המלאכותיות.
בנוסף למבחנים שהצענו לעיל, נביא ונפרט להלן סדרת מבחני עזר וטעמים נוספים שיש בהם כדי לסייע בהחלטה האם מדובר בתכנון מס מלאכותי ובלתי נאות או תכנון מס שיש לקבלו:
להמחשת מצב דברים שכזה, נזכיר את שינויי החקיקה בענין הסרת מגבלת תשלום הביטוח הלאומי על ידי יחידים בשנים 2002 ו-200335, כאשר היה ברור כי צפוייה הקמת חברות על ידי יחידים בעלי משכורות גבוהן, בכדי להתחמק מתשלום הביטוח הלאומי הנוסף. באותו מקרה רשויות המס הודיעו מראש ומלכתחילה כי יילחמו נגד התכנון וימסו בעלי חברות יחידים שהקימו את החברות לצורך התחמקות מתשלום דמי ביטוח לאומי כאילו לא מדובר בחברה אלא כשכירים (או כעצמאים) למרות הפעילות הפורמאלית באמצעות חברה.
אלא מאי, שבעוד שבמישור הפלילי תהיה לנישום הגנה מפני הרשעה, כאשר פעל בסיטואצייה של מצב משפטי חוקי לא ברור, הרי שבמישור השומתי-אזרחי שומתי, גם אם פעל על פי הלכה ברורה מסויימת ובהליך המשפטי שבו הוא מערער תקבע הלכה הפוכה הרי שהוא ייאלץ לשלם את המס על פי ההלכה החדשה. הלכה שהוא הייתה תקפה עת ערך את העסקה נשוא השומה.
אף על פי כן, בעת בחינת שאלת מלאכותיותה של עסקה, קיים משקל ואף משקל רב, לשאלה האם הנישום נשוא הדיון יכול היה להסתמך על מצגי רשויות המס בעניין נשוא הדיון. כך למשל בעניין שמחה מזרחי (עמ”ה 185/99 שמחה מזרחי נ’ פ.ש. טבריה, מיסים טו/4 (אוגוסט 2001) ה-21), השתמש ביהמ”ש המחוזי בנצרת בכלל ש”אין עונשין אלא אם כן מזהירין”, כדי להפחית משומת מס שנקבעה לנישום.
“לא מצאתי, כאמור כל פגם בדרך בניית השומה, אך אני מוצא פגם אחר הנוגע לדרך עבודתו של המשיב כרשות מנהלית. כבעל סמכות בתחום המנהל הציבורי אמור המשיב להפעילה בהתאם לעקרון עתיק היומין כי “אין עונשין אלא אם כן מזהירין”.העקרון הופעל, אומנם בהקשר של מתן זכות הטיעון (בג”צ 3/58 ברמן ויצהר נ’ שר הפנים פ”ד יב(2) 1493) אך אני מבקש להפעילו במובנו הלשוני הראשוני הפשוט ביותר. בטרם תופעל סמכות שיש בה משום פגיעה חומרית באזרח יש להזהירו כי עליו להיטיב את דרכיו.
במה דברים אמורים? בכל השנים שקדמו להוצאת השומות נשוא דיוננו הסכים המשיב להתפשר עם המערערת באופן שהשומות הושתתו ל אחוז רווח נמוך בהרבה- 17%. איני יודע מה חשבה המערערת על השומות ההן, אך לפחות ניתן להניח כי סברה כי דווחיה אינם משוללי יסוד בעיני המשיב. אין מדובר בהבטחה שלטונית שהמשיב אינו רשאי לחזור בו ממנה או בהתחייבות שלא להפעיל א הסמכות, אלא במצג כי בעיני המשיב הדרך בה מוצגות הכנסות המערערת אינה נראית על פניה בלתי סבירה בעליל.”
טענת הסתמכות היא טענה שמקורה מדיני היושר. כדי שטענה שכזו תתקבל על הטוען להראות כי נהג בתום לב וכי הוא דורש את קבלת דיווחיו כמוצהר בידיים נקיות. רמת הגילוי שניתן על ידי הנישום לפעילותו בדיווחיו ובדוחותיו, משליכה על תום ליבו וניקיון כפיו בבואו לטעון כי יש להכיר בתכנון המס שבו נקט ובהתאמה על יכולתו לטעון להסתמכות על מצגי רשויות המס.
לא למותר לציין כי כי נציגי המדינה עצמם עושים שימוש בטיעון ההסתמכות של פקידי השומה כטענת הגנה בבית המשפט כנגד קביעת תקדימים רטרואקטיביים על ידי בית המשפט, כטענה חילופית כי אם תתקבל טענת הנישום יש להחילה מעתה ואילך36.
מכל מקום, במקום שבו הנישום מראה כי רשות מס אחרת הסכימה, ולו בשתיקה, וקל וחומר, אם הדבר נבחן על ידה, הרי שקיים טעם רב, כי פקיד המס ברשות המס עימה יש מחלוקת, יקבל את התכנון גם אם הדבר אינו מתאים להשקפת עולמו המקצועית. קיימת חשיבות ציבורית רבה כי החלטת רשויות המס תהיה אחידה ביחס לעסקה מסויימת. כך בין השאר, העדר אחידות יוצר רושם של שרירותיות ההחלטה אצל הנישומים, מגביר את אי הוודאות אצל הנישומים, פוגע באמון הציבור במערכת המס ועלול להקטין את המוטיבצייה של הציבור לדווח ולשלם מס אמת.
דוגמא אחרת היא בתחום המכס שבו קיימת האחדה של התקינה הבינלאומית במסגרת תעריף מכס בינלאומי GATT)) המפורסם על ידי ארגון הסחר הבינלאומי WTO)).
הרעיון הוא איפוא כי ככל שמדובר בתכנון מס שהתקבל כלגיטימי בעולם יש בדבר כדי לפעול לטובת קבלת תכנון המס כלגיטימי בישראל ולהיפך.
יותר מכך, על פקיד השומה לשקול האם אין בתכנון המס כדי לפגוע ברשויות מס במדינות אחרות והאם אינו סותר את אמנת המס של ישראל עם מדינה כזו או אחרת. גם אם תכנון המס אינו פוגע באוצר המדינה אולם פוגע באוצר מדינה אחרת ובפרט כזו שיש לישראל אמנת מס איתה הרי שאין להתיר את התכנון. התרת תכנון שכזה עלול לפגוע מעצם הגדרה במעמדה הבינלאומי של ישראל, באמון שניתן בה על ידי מדינות אחרות וברצון שלהם להתקשר עימה בהסכמים ובפרט באמנות מס. לפגיעה שכזו יש כמובן מחיר כלכלי על התפתחות המשק ויכולת ההשתלבות של חברות ישראליות במשק הגלובלי.
דוגמא לסטואציה קיצונית שנפסלה ושבמקרה פחות קיצוני ניתן היה לראותה כלגיטימית הוא המקרה הנדון פסה”ד בענין שטרית (ע”א 10666/03, סילבאן שטרית נ’ פ.ש. ת”א 4, תק-על 2006(1),9). באותו מקרה נדון תכנון מס העוסק בניצול שיעור המס המופחת (10%) החל בעת פירוק חברה על חלק הרווחים הבלתי מחולקים.
באותו מקרה החזיק המערער, אדריכל במקצועו, במניות של חברה באמצעותה הוא ביצע את פעילותו העסקית. חברה זו צברה רווחים הראויים לחלוקה. המערער הקים חברה חדשה זהה לחלוטין לחברה המקורית. העביר את הפעילות העסקי מהחברה המקורית לחברה החדשה. פרק את החברה המקורית ודרש לשלם על חלק מרווח ההון במימוש המניות (בתהליך הפירוק) את שיעור המס המופחת של 10% בהתאם להוראות סעיף 94(ב) לפקודה. כמו כן עם פירוק החברה המקורית הוא קיבל פיצויי פיטורין מהחברה המקורית ודרש לקבל פטור על החלק הפטור לפי סעיף 9(7)(א) לפקודה.
פקיד השומה טען למלאכותיות של המהלך בהעדר טעם מסחרי לקמת החברה החדשה מלבד הרצון להפחית את המס. הוא מיסה את חלק הרווחים הראויים לחלוקה בשיעור המס החל על דיבידנדים ואת משיכת הפיצויים כשכר עבודה. בית המשפט העליון קיבל את טענות פקיד השומה ואת שיעורי המס אותם החיל על המקרה בקובעו כי מדובר בעסקה מלאכותית הואיל ולא השתכנע כי היה טעם מסחרי להקמת החברה החדשה מלבד הרצון להפחית את המס.
בפסק הדין מודגמת בצורה מובהקת הבעייתיות של התערבות פקיד השומה ובתי המשפט בפעילויות עסקיות בטענת מלאכותיות. מדובר באדם שנהג לפי הוראות החוק, ביקש להנות מהטבות שמקנה החוק בעת פירוק חברה, ואף על פי כן, הטבות אלו, הקבועות בחוק ומיושמות באופן רגיל עת פירוקי חברות נשללו ממנו בטענה שלמרות שהחוק מאפשר את ההטבה הרי שבהעדר טעם מסחרי לא ניתן להנות ממנה.
אחת מטענות המערער בערעורו הייתה כי לא מדובר בעסקה בלתי לגיטימית. המערער טען כי גם בהעדר טעם מסחרי לעסקה הרי שלא מדובר בעסקה מלאכותית. לשיטתו עמדה לו הזכות לפרק את החברה המקורית ולהינות משיעור מס מופחת על הרווחים הראויים לחלוקה בהתאם לסעיף 94ב לפקודה. כך הוא אכן נהג ועל כן אין כאן תכנון מס לא לגיטימי. המערער טען עוד כי: “גם אם לא נמצא טעם כלכלי או עסקי לפירוק החברה המקורית והקמת החברה החדשה- אין בכך כדי להפוך את הפעולה למלאכותית ופקיד השומה אינו רשאי להתעלם ממנה שכן מדובר בתכנון מס לגיטימי”, וכן כי “משהעניק המחוקק במודע בסעיף 94ב אפשרות לנישום להעביר את הרווחים הראויים לחלוקה שנצברו בחברה במיסוי מופחת במסגרת פירוק החברה- נישום הפועל כך מבצע תכנון מס לגיטימי שאין לסווגו מחדש ולהחיל עליו נורמות אנטי תכנוניות. בייחוד שהמחוקק לא הגביל את האפשרות האמורה לחברות מסויימות ואף לא התנה אותה באי הקמת חברה חלופית במקום החברה שפורקה”.
בית המשפט דחה בשתי ידיים טענה זו בדברים הבאים:
“יש לדחות את טענתו הראשונה והגורפת של המערער כי אף בהעדר טעם מסחרי מאחורי פירוק החברה המקורית מדובר בתכנון מס לגיטימי. עמדה זו סוטה באופן מובהק מקו הגבול שעוצב בפסיקה בין תכנון מס לגיטימי ותכנון מס בלתי לגיטימי על פי מבחן העזר בדבר “טעם מסחרי”. עמדה זו סוטה באופן מובהק מקו האיזון העדין שבין הזכות לתכנון מס לאנטרס הציבורי בקיום מערכת מס צודקת ושיוויונית (…). עמדה כזו מרוקנת את סעיף 86 מתוכנו. לפיכך דינה להדחות”
להערכתנו, קיצוניות המהלכים במקרה של סילבאן שטרית הם אלו שהטו את הכף כנגד קבלת דיווחיו כמוצהר. החברה הישנה פורקה בסמוך להקמת החדשה. שתי החברות עסקו באותן פעילויות בדיוק, מאותם משרדים ועם אותם עובדים ומניותיהם הוחזקו על ידי אותן בעל מניות. תקנון החברות היה זהה אף הוא. לא פקיד השומה ולא בית המשפט יכולים להשאר אדישים ולאשר תכנונים קיצוניים ש “זועקים” למלאכותיות.
אלא מאי, שהאתגר לבית המשפט, לנישומים ולרשויות המס, איננו דווקא במקרים קיצוניים שהמלאכותיות שבהם “זועקת”. השאלה היא איפה שמים את הגבול. כך למשל אם היינו מוסיפים לעובדות המקרה בעניין סילבן שטרית עובדה נוספת לפיה החברה החדשה הוקמה עם שותף נוסף חדש במניות (למשל אחד מעובדי המפתח בחברה שהוכנס כשותף לחברה, כאשר לצורך כניסתו לחברה חדשה ומשוחררת מהתחייבויות קודמות הוקמה החברה החדשה), הרי שעל אף שייתכן שלמר שטרית היה טעם מסויי רב ואולי עקרי בפירוק החברה הישנה והקמת החברה החדשה, שינוי שכזה בנסיבות (הכנסת שותף זוטר), היה מקשה על פקיד השומה להתמודד עם טענת הלגיטימיות ולהגן על עמדתו בבית המשפט.
דוגמא לסיטואצייה שבה סרב בית המשפט להתערב בתכנון מס של הנישום מתוך רצון לשים גבולות להתערבות ה”יצירתית” של פקיד השמה בפרשנות החוק, היא זו שנדונה בפרשת סיוון (ע”א 1240/00 פקיד שומה ת”א 1 נ’ יצחק סיוון, פורסם בהוצאת נבו).
בפסה”ד עמדה במחלוקת השאלה מתי מתחיל פירוק מרצון של חברה לענין סעיף 94ב(ב1) לפקודה. האם יום הפירוק לענין חישוב יתרת הרווח החייבת בשיעור מס מופחת של 10%, הוא היום בו החליטה אסיפת בעלי המניות על פירוקה או שמדובר במועד מוקדם יותר הוא המועד בו בעלי המניות נמנו וגמרו לפרק את החברה ונתנו לרצונם זה ביטוי חיצוני.
לא הייתה מחלוקת בין הצדדים כי דובר בתכנון מס. אלא שהשאלה הייתה האם התכנון לגיטימי. טענות פקיד השומה היו כי התכנון לא לגיטימי, כיוון שאינו עומד בהוראות חוק החברות ולחילופין הוא עומד בניגוד לתכליות שביסוד סעיפים 93(ב) ו- 94ב לפקודה. בית המשפט קבע כי ההסכם שבין הצדדים לעסקה עומד בכללי חוק החברות. כמו כן נדחתה טענת התכליתיות של פקיד השומה ונקבע כי דווקא עקרונות כליליים של דיני המס מחייבים לדבוק במועד הפירוק על פי ההגדרה שבדיני החברות39.
יחד עם זאת בית המשפט דחה את עמדת פקיד השומה מהטעם של גבול היצירתיות של פקיד השומה בפרשנות דיני המס. וכך אומר בית המשפט, דברים היפים לדיוננו:
“את עמדת פקיד השומה אין בידי לאמץ גם מנימוקים שעניינם גבולות ההתערבות של בית-המשפט במתן פירוש “יצירתי” להוראות המס. יושם-אל-לב, כי פקיד השומה השיג בענייננו על הלגיטימיות של תכנון מס שעיגן את עצמו בסעיף 94ב לפקודה. המדובר בהסדר חקיקתי שנכנס לתוקפו – עם הוספת הסעיף האמור לפקודה – בשנת 1977. ויצוין כי אין המדובר בתכנון מס בעל אופי חדשני, שלא ניתן היה לצפותו מראש, שכן הספרות המקצועית עמדה זה מכבר וניתחה את האפשרות לתכנן את המס באופן זה (ראו: מאמרו הנזכר של מועלם, מימוש נכסי החברה, אשר התפרסם עוד בשנת 1979; פלומין, היבטי מיסוי בפירוק, סעיף 3.2; בורנשטין, המיסוי בפירוק חברה, בעמ’ 409-408; רפאל ואפרתי, דיני מס הכנסה, כרך ב’, עמ’ 258). ודוק: המחברים שעסקו בנושא זה לא הסתייגו מן הלגיטימיות של התכנון, והרוח העולה מדבריהם היא כי תכנון כזה עשוי להוות חלק מן השיקולים הרלוונטיים בגיבוש החלטה על פירוק‑מרצון. ככל שההסדר החקיקתי יצר “פירצה”, שאיפשרה לנישומים לקבוע את המועד לחלוקת רווחיהם ולמימוש נכסיהם משיקולי מס גרידא, הרי שהמחוקק לא נקף אצבע לסגירתה. מכל מקום ברי, כי המחוקק נמנע מלקבוע שלעניין דיני המס יש לייחס את תחילתו של פירוק למועד שונה מזה הקבוע בדיני החברות. ובהיעדר הסדר חקיקתי מיוחד, בדבר תחילתו של פירוק לצורך דיני המס, אין לסטות מן המועד שנקבע לכך בדיני החברות (בורנשטין, שם, בעמ’ 319).” (ההדגשות הוספו).
דוגמא נוספת, לעודף יצירתיות ולהיטות של פקיד השומה, שהיווה טעם לדחיית עמדתו בבית המשפט, ניתן למצוא בעמ”ה 545/04 ש.א.ב. חברה להשקעות ופיתוח בע”מ נ’ פ.ש. ב”ש, (פורסם בנבו), שם נדונה שומה בצו שקבע פקיד השומה לחברת ש.א.ב חברה להשקעות ולפיתוח בע”מ (להלן: ש.א.ב), לפיה הוספו להכנסות החברה בשנת 2001 סך של 2.2, שפקיד השומה ראה בהם מחילת חוב. מדובר בחוב לחברה אחות, ר.מ. שביט בע”מ (להלן: “שביט”) בשנים 1999-2000.
בתמיכה לטענותיו טען פקיד השומה כי שביט הפסיקה את פעילותה העסקית, מכרה את נכסיה לש.א.ב. (מה שהיווה חלק מרכזי מהחוב לש.א.ב) ועל כן משלא נפרע החוב עד סוף 2001, הרי שיש לראות באי החזרת החוב לשביט מעין מחילה בפועל.
אלא מאי, שפקיד השומה התעלם בהחלטתו משורה של נתונים מהותיים העומדים בסתירה לעמדתו: ראשית בשום שלב לא היה אקט של מחילה של החוב. שנית, לטענת ש.א.ב שביט לא התפרקה ואמורה לשוב לפעול בעתיד לאור הסיווג הקבלני שיש לה וכי היא (ש.א.ב) מתכוונת לשלם את החוב מתקבולים עתידיים. שלישית, מדובר על תקופת חוב קצרה יחסית, החוב נצבר בשנים 1999 ו- 2000 והשומה היא כבר לשנת 2001. רביעית, וזו הנקודה החשובה המלמדת על עודף הלהיטות בהוצאת השומה, פקיד השומה עצמו הגיע לסיכום בכתב ביום 17/3/02 עם ש.א.ב לפיו היא לא תפרע את חובה לשביט בטרם תשלם בראשונה 700,000 ש”ח מתוך אותו חוב למשיב, על חשבון חובה של שביט אליו. כלומר חובה של ש.א.ב לשביט היווה בשנת 2002 בטוחה לחוב של שביט אליו.
וכך אומר בית המשפט, דברים המשקפים את הסתייגותו מעודף “היצירתיות” או “הלהיטות” של פקיד השומה:
“בעניין דנא, לא זו בלבד שלא נמצא לנו אף לא אחד מאבני “המחילה” הנטענת אלא שהמשיב בכבודו ובעצמו הוא שערך בשנת 2002 [שנה לאחר “המחילה” הנטענת על ידו], הסכם עם המערערת- לפיו אותו החוב [שכביכול נמחל שנה קודם לכן] ישמש כבטוחה בידיו לפרעון חובה של שביט, ולפיו המערערת תעביר לידיו 700,000 ש”ח מאותו החוב[שכביכול נמחל שנה קודם לכן] לאחר סיום ההליכים התלויים בינו לבין שביט.”
ההדגשות במקור.
[1] ההתייחסות בחיבורנו זה לפקיד השומה רלבנטית ככלל גם למנהל המכס ומע”מ ולמנהל מש”ח.
[2] סעיפים אנטי תכנוניים כלליים דומים קיימים גם בחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה) תשכ”ג-1963 (להלן: “חוק מיסוי מקרקעין”) בסעיף 84, ובחוק מע”מ תשל”ו-1975 (להלן: “חוק מע”מ”) בסעיף 138. ראה גם התייחסותנו בהמשך לסעיפים אלו.
[3] סמכות הכפופה לזכות ערעור של הנישום לבית המשפט. זכות ערעור דומה קיימת גם בחוקי מס אחרים. ראה לעניין זה: סעיפים 145 ו- 150-153 לפקודה, סעיפים 77, 82 ו-83 לחוק מע”מ וסעיפים 78, 87 ו-88 לחוק מיסוי מקרקעין, וכן סעיף 5ג, 5ה ו- 5ח, לחוק מס קניה (טובין ושירותים) תשי”ב-1952.
[4] אם כי כפוף לשיקול בית המשפט במידה והנישום יימצא את הליך ההשגה, ובמידה ויוצא צו, יגיש ערעור לבית המשפט.
[5] נמחיש את הדברים בדוגמא הבאה: תושבי נהריה וצפונה זכאים להטבות מס. תושבי הקריות שמדרום לנהריה לא זכאים להטבות אלו. תושב הקריות, התקבל לעבודה בנהריה לתקופה קצובה של שנתיים ימים. כדי לזכות בהטבות, מכר התושב את ביתו בקריות ושכר דירה בנהריה וגר בה במשך כל ימי השבוע בכל תקופת העבודה. בתוך השנתיים חזר לגור בקריות. התושב ייחשב על פי הדין והפסיקה כמי שמרכז חייב עבר לנהריה ויזכה להטבות המס. פקיד השומה ייקבל את תכנון מס הזה (מעבר לגור בנהריה כדי לזכות בהטבות מס) כתכנון לגיטימי (ואולי אף לא יראה בכך כלל בתכנון מס). מאידך אם השאיר אותו אדם בבעלותו את הדירה בקריות הוא עלול להיחשב כמי שלא העביר את מרכז חייב לנהריה או שיש לו שני מרכזי חיים ואז קיימת סבירות לא מבוטלת כי תכנון המס שייפסל. לא מן הנמנע כי אותו נישום “יזכה” לחדירה בלתי שגרתית ועמוקה לפרטיותו ואולי אף יאלץ להתמודד (למשל אם ביקר בסופי שבוע בביתו בקריות, השאיר לעצמו חשבון בנק בקריות וביצע קניות בקניון בקריות) עם הליכים פליליים.
[6] ראו לענין זה דברי השופט לוין ברע”א 8522/96 (מיסים און-ליין – עליון, רע”א 8522/96, רוכוורגר רוטמנטש חב’ לבניין נ’ פקיד שומה ת”א 1. מיסים יא/3 (יוני 1997) עמ’ ה-3): “כמו לשופטת המלומדת נראה אף לי שיש להבחין בין טענות בדבר סיווג העסקה לבין טענות בדבר היותה של עסקה מלאכותית. כמו שהסביר פרופ’ יורן המנוח במאמרו: “סיווג שונה” של עסקה לצורך מס ומיקומה הנכון של “העסקה המלאכותית””:משפטים כרך ב’, חוברת 1 בעמ’ 43, אין אנו נזקקים לבחינת מלאכותיותה של עסקה בגדר סעיף 86 הנ”ל אלא לאחר שקבענו, כקביעה עובדתית, אם הכינוי בו כינו הצדדים את העיסקה נשוא המחלוקת הולם את תכנה. אם קבענו שהעסקה שנערכה היא שונה מהעסקה, כפי שהוגדרה על ידי הצדדים לה, תמוסה העסקה לפי המציאות העובדתית והמשפטית ואין כבר צורך להיזקק לסעיף 86; רק אם לפי הגדרות המשפט האזרחי ועובדות המס הרלבנטיות לא ניתן לסווג את העיסקה אחרת מכפי שסיווגה הנשום, מותר לבחון טענה של רשויות המס שמדובר בעיסקה מלאכותית;
“הווה אומר: הסמכות להתעלם מעסקה מלאכותית היא סמכות שיורית…” (שם בעמ’ 48)”.
[7] ראה דברי כב’ הש’ לוין בענין ברע”א 8522/96 שאוזכר לעיל.
[8] על האבחנה בין עסקה מלאכותית לעסקה בדויה עמד ביהמ”ש העליון בענין פרומדיקו (ע”פ 1182/99, פ”ד נד1 (4), מדינת ישראל נ’ אליהו הורוביץ), כדלקמן: “שאיפתו של אזרח להקטין את חבות המס באמצעות תכנון היא לגיטימית כשלעצמה, אולם ההבחנה בין התחמקות אסורה ממס לבין הימנעות לגיטימית מתשלום המס אינה פשוטה” (שם בעמ’ 80ז – 81א). “בסיווג מערכת יחסים חוזית במושגי החבות במס יש להבחין בין עיסקה מלאכותית לבין עיסקה בדויה. עיסקה בדויה היא חסרת ממשות עסקית ונעשית למראית עין. את העיסקה המלאכותית הצדדים מעוניינים לקיים, אך עיצובה סוטה מדפוסים מקובלים בחיי הכלכלה במטרה להפחית את נטל המס (שם בעמ’ 84ג – ד). “עיסקה מלאכותית עשויה להיות מסווגת מחדש על-ידי פקיד השומה ולגרום לנישום לחבות במס. במקרה של עיסקה בדויה אין כלל צורך בנורמה אנטי-תכנונית, משום שהעיסקה בטלה מיסודה על-פי דיני החוזים, ואין כל צורך בסיווגה מחדש. העיסקה הבדויה מהווה הפרה של הנורמות הפליליות הפיסקאליות, משום שהיא עיסקה שקרית לחלוטין. לכן, למשל, אם הבדיה שבעיסקה טמונה כבר במבנה העיסקה או במסמכיה, הרי יש לראות בכך “מרמה, ערמה או תחבולה” לפי סעיף 220(5) לפקודה” (שם בעמ’ 84ה – ו).
[9] ראו דברי כבוד השופטת ברכה אופיר תום בענין: עמה (ת”א) 00179/97 שחם שמואל נ’ פקיד שומה ת”א (פורסם בנבו):
“טענת סיווג שגוי המועלית על ידי המשיב בערעור מס, אין מקומה אלא באותם מקרים בהם ניתן לכאורה לסווג אותה עסקה או פעולה העומדת לדיון, בדרכים שונות, ובצורה אחרת משסיווגה מי שביצעה. שאלת קיומן של אותן דרכים לסיווג שונה מן המוצהר, מוכרעת בעיקרו של דבר, מזווית הראייה של הדין הכללי הרלוונטי לאותה עסקה או פעולה. במיוחד כך, כאשר מחוקק חוק המס ראה להשתמש הוא עצמו, כמו בעניננו, במונחים משפטיים שמקורם בדין הכללי. פועל יוצא מן האמור, לענייננו, שככל שהמדובר הוא בהסכם בר תוקף מבחינת דיני החוזים, אשר ממנו נבעו התשלומים נשוא המחלוקת, וככל שהדברים נעשו במסגרתו של ההסכם בלא חריגה מדיני החברות, הולכת ומצטמצמת סמכותו של המשיב להתערב בסיווג ההסכם הזה ותוצאותיו. במקביל הולכת וגדלה הדרישה כלפיו, להבהיר מדוע בנסיבות כאמור, כאשר הכל לכאורה נעשה תחת כנפי החוק, עדיין יש מקום לסווג עסקה או פעולה זו, לצורך דין המס, באופן שונה מן המוצהר על ידי המערערים. והרי, צודקים לכל הדעות ב”כ המערערים בטענם, כי בעקרון זכותו של נישום לאגד עסקיו כרצונו וכטוב בעיניו, כל עוד הוא מהלך בנתיביו של החוק.”
[10] על חובתם של פקיד השומה ומנהל מע”מ לנמק את החלטותיהם בהשגה ראה מיסים און-ליין – מחוזי, ע”ש 2584/99, גיב קבלנות כללית בע”מ נ’ מנהל מע”מ ת”א 2. מיסים יד/4 (אוגוסט 2000) ה-26. באותו מקרה הוטלה חובת ההוכחה בערעור עקב העדר הנמקה מספיקה בהחלטה בהשגה.
[11] הביטוי ‘לכאורה’ מתבקש כאן הואיל וחיבור זה כל עניינו הוא הטעמים והמקרים בהם מתווה או פעילות מסויימת ייחשבו מלאכותיים וייפסלו לעומת המקרים בהם יש לכבד את יתרון המס הגלום בהם.
[12] נטל הראיה על פקיד השומה להראות שאין לקבל עסקה כפי שהוצגה וכי התקיימו התנאים לשימוש בסעיף 86 לפקודה. היפוך נטל הראיה כאשר מדובר בהתעלמות מעסקה מטעמי מלאכותיות נובע מכך כי מדובר בסמכות חריגה של פקיד השומה סמכות שבשיקול דעת שהקנה לו המחוקק בסעיף מיוחד בחוק, להבדיל מהסמכויות המוענקות לו ליישום ספציפי של הוראה מפורשת כזו או אחרת בחוק. ראו לענין זה: ע”א 34/70 מוריס בנין נ’ פקיד שומה ת”א 4 פ”ד כד(2) 425 וכן ע”א 102/59 פקיד שומה ירושלים נ’ איסמר חברה למסחר והשקעות בע”מ, פ”ד יד’ 2165 וכן עמ”ה 96/97 חברת וילגר בע”מ נ’ פקיד שומה היחידה הארצית לשומה, מיסיםיב(4) ה-26; ר’ גם הנחיותיה של נציבות מס הכנסה ומס רכוש, קובץ הפרשנות לפקודת מס הכנסה (החבק) כרך 1 עמ’ 701-3). כמו כן ראו אצל י’ הדרי,”מס שבח מקרקעין” (כרך ג’, תשנ”ה-1995), בפרק 14 לספרו והאסמכתאות המאוזכרות שם.
כאשר מדובר בטענה לסיווג מחדש של עסקה להבדיל ממלאכותיות נותר נטל הראיה על המערער (שנחשב בערעורי מס הכנסה כ”תובע” וכמי שהוא ה”מוציא מחברו”). יפים לענייננו דבריו של כב’ הש’ אלטוביה בענין אלי טל (מיסים און-ליין – מחוזי, עמ”ה 1214/02, אלי טל, ציוד וספורט בע”מ נ’ פקיד שומה כפר סבא. מיסים יח/2 (אפריל 2004) ה-26 מיסים יח/2 (אפריל 2004) ה-26,עמ’ 192) :
“לעניין סדר ונטל הבאת הראיות הרי שתקנה 10 לתקנות בית המשפט (ערעורים בענייני מס הכנסה) התשל”ט-1978 מורה כי מלבד המקרים בהם המשיב חייב ע”פ הפקודה להצדיק את שומתו יביא המערער ראיותיו ראשון.
שניים הם החריגים לכלל בדבר הטלת נטל ההוכחה על כתפי המערער ואלו נמצאים בגוף סעיף 155 לפקודה ובפרשנות הפסיקה לסעיף 86 לפקודה. סעיף 155 לפקודה קובע כי במצב של פנקסים קבילים וכשהמחלוקת נוגעת לרישום בספרים ישא המשיב בנטל הצדקת השומה.
הפסיקה אודות סעיף 86 קבעה כי כאשר נסמך פקיד השומה על טענת המלאכותיות יעבור נטל ההוכחה אל כתפיו וכן יפתח הוא בהבאת ראיותיו (ר’ ע”א 34/70 מוריס בנין נ’ פקיד שומה ת”א 4 פ”ד כד(2) 425 וכן ע”א 102/59 פקיד שומה ירושלים נ’ איסמר חברה למסחר והשקעות בע”מ, פ”ד יד’ 2165 וכן עמ”ה 96/97 חברת וילגר בע”מ נ’ פקיד שומה היחידה הארצית לשומה, מיסיםיב(4) ה-26; ר’ גם הנחיותיה של נציבות מס הכנסה ומס רכוש, קובץ הפרשנות לפקודת מס הכנסה (החבק) כרך 1 עמ’ 701-3).”
בהמשך פסה”ד הנ”ל מציג כב’ הש’ אלטוביה את האבחנה בין סיווג מחדש ועסקה מלאכותית וקובע כי הואיל ובאותו מקרה המחלוקת היא בענין סיווג מחדש ולא מלאכותיות יישאר נטל הראיה על המערער:
“במקרה דנן אין מחיקה או התעלמות ממה שהוצג על ידי המערערת כי אם סיווג שונה על בסיס אותן עובדות לכן אין לומר כי ביסוד השומה עומדת טענת המלאכותיות.
משהכרעתי כי אין לראות בטיעוני המשיב שבהודעה המפרשת את נימוקי השומה משום טענת מלאכותיות כטענת המערערת, הרי שאין מקום לחרוג מן הכלל בדבר נטלי ההוכחה בערעורי מס הכנסה ובקשת המערערת להיפוך נטל השכנוע וסדר הבאת הראיות נדחית. אין בקביעתי זו משום הבעת כל דעה באשר לערעור גופו וטענות הצדדים תבחנה לאשורן במהלך ניהולו.” (ראה בעמ’ 194 לפסה”ד).
[13] כגון: סעיף 84 לפקודה, סעיף 10 לחוק מע”מ.
[14] ראה: י’ פוטשבוצקי, “מס ערך מוסף”, מהדורת 2001, בעמ’ 684.
[15] פוטשבוצקי בספרו (ה”ש 14) מפנה את את תשומת הלב כי “בס’ 86 נאמר במפורש שהמנעות ממס או הפחתת מס ניתן לראותן כבלתי נאותות אפילו אינן נוגדות את החוק. בס’ 138 אין אמירה כזו ולפיכך יש מקום לטענה שמי שהכניס עצמו לד’ אמות החוק כדי לזכות בהטבה שהחוק מאפשר, אינו עושה עיסקה מלאכותית” וכן לכך כי “בס’ 86 נאמר במפורש ש”עיסקה – לרבות פעולה”. להשמטה זו לענין מע”מ נודעת חשיבות רבה מאחר ומסי השכר והרווח מוטלים ע”פ ס’ 4 לחוק – דוקא על פעילות ולא על עיסקאות, ומשמעות ההשמטה היא שלא ניתן להחיל את ס’ 138 לענין מסי שכר ורווח של מלכ”ר ומוסד כספי”. כמו כן ניתן לראות כי סעיף 86 כוללת את החלופה של הסבה שאינה מופעלת למעשה שאינה קיימת בסעיף 84 לחוק מיסוי מקרקעין או בסעיף 138 לחוק מע”מ. יחד עם זאת להבנתנו להשמטות אלו ובהתאמה להסתייגויות שמעלה פוטשבוצקי בספרו יש להתייחס בזהירות הואיל ובעידן הפרשנות התכליתית, ניתן להטיל מס בטענת מלאכותיות על פי אותה טענה בהגיון הפוך. כלומר עשויה להתקבל גם טענה כי עצם העובדה שבחוק מס אחר יש מיסוי גם על “פעולה” או על “הסבה” או על “פעולה שאינה נוגדת את החוק”, מלמדת על כך שיש למסות את אותה עסקה בחוק אחר שבו הגדרת העסקה המלאכותית מצומצמת יותר (למשל מטעמי הרמוניה בפרשנות ויישום חוקי המס).
[16] Cape Brandy Syndicate v. Ireland Revenue Commissioners [1921] 1 K.B. 64
[17] ראה חוות דעתו של כב’ הש’ ברק (כתוארו אז) בע”א עא 165/82 קיבוץ חצור נ’ פקיד שומה רחובות, פ”ד לט(2) 70
[18] לדוגמא נושא החשבוניות הפיקטיביות. מדובר בפעולה פשוטה ביותר שהמשמעות שלו מקבילה למשיכת שיק על חשבון אוצר המדינה (מקזז החשבונית הפקטיבית פשוט מקבל החזר או מקזז חוב למדינה על בסיס פיסת נייר).
[19] בהקשר זה יצויין כי תחום העבירות הטכניות במס הכנסה כגון אי הגשת דוחות ניכויים או הגשת דוחות ניכויים כוזבים וכן אי הגשת דוחות מס שנתיים הוא תחום הדומה ביכולת האכיפה והגבייה למע”מ. מדובר על דוחות תקופתיים ובתחומים שבעקרן פשוטים לדיון שומתי ומעקב. בהתאם לכך גם רוב התיקים הפליליים במס הכנסה הם תיקים טכניים (ניכויים ואי הגשת דוחות) והם מנוהלים על ידי תובעי מס הכנסה המסונפים לפקידי השומה השונים ואילו התיקים המהותיים מנוהלים על ידי הפרקליטות במחוזות השונים.
[20] ראה סקירה אצל י’ הדרי,”מס שבח מקרקעין” (כרך ג’, תשנ”ה-1995), בעמוד 105 והאסמכתאות המאוזכרות שם.
[21] ע”א 102/59, פקיד שומה נ’ “איסמר” חברה למסחר ולהשקעות בע”מ, פ”ד יד 2165.
[22] ראה ענין איסמר בעמוד 2168.
[23] ע”א 389/82 קהן נ’ מנהל מש”ח, פ”ד לט(1) 794.
[24] הסעיף המסמיך הוא סעיף 84 לחוק מיסוי מקרקעין המקביל לסעיף 86 לפקודה.
[25] ראה א’ יורן, “סיווג שונה של עסקה לצורך מס”, משפטים כ’ תש”ן, 43, 50.
[26] ראה חוות דעתו של כב’ השופט שמגר בענין תעש מור (ע”א 390/80 תעש מור מרכז תעשייתי בע”מ נ’ מנהל מש”ח, פ”ד לז(1) 449) בעמוד 453 לפסה”ד וכן חוות דעתה של כב’ הש’ בן פורת בעמ’ 456 לאותו פה”ד. כמו כן ראה דבריו של כב’ הש’ בך בענין ת.מ.ב תחזוקת מפעלים בע”מ נ’ פקיד השומה, פ”ד מ(3) 402.
[27] ע”א 4639/91, מנהל מס שבח מקרקעין נ’ חזון דוד ואלזה, ליפשיץ דוד וחנה, מור עוזי ובת-שבע, מיסים ח/3 (יוני 1994) עמ’ ה-7,עמ’ 104..
ניתן לראות כי בית המשפט מדבר על חומרת הנזק באם הספינה תישבר.
[28] ראה פרשת רובינשטיין וסילבן שיטרית שאוזכרו לעיל.
[29] גם אם העסקה נעדרת כוונה לרמות, ואיננה בדוייה, הרי שעדיין אם מדובר בעסקה החייבת בדיווח היא צפוייה לחשיפה פלילית, ואישום בעבירה מסוג עוון (העונש המקסימלי לאישום על פי הסעיף הוא שנת מאסר), בגין יסוד נפשי מופחת של “העדר סיבה מספקת”, לפי סעיף 216(8) לפקודה, במידה ולא דווחה. סעיף 216 כולל סדרה של דרישות דיווחיות לפקיד השומה שהעדרם, ללא סיבה מספקת, יגרור אישום בעבירה מסוג עוון. כך שגם במקרים בהם תכנון המס אינו נופל לרשימת התכנונים האגרסיביים, וגם אם מדובר שבעסקה שבוצעה בפועל ואינה בדוייה, אי מילוי אחת מהדרישות שבסעיף 216 עלול לחשוף את הנישום לסנקציה פלילית. כוונה לרמות תגרור מעבר לסנקציה האזרחית גם אישום בעבירה מסוג פשע (העונש המקסימלי לאישום על פי הסעיף הוא שבע שנות מאסר), לפי סעיף 220 לפקודה.
[30] ראה מאמרו של י’ הדרי, “הנורמה האנטי תכנונית בדיני מיסים” בעמודים 13,14. פורסם במיסים און ליין.
[31] סעיף 4א לחוק מיסוי מקרקעין בנוסחו דהיום קובע: “העברת זכויות בזכות במקרקעין או בזכות באיגוד מקרקעין, הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין, לא יראוה כמכירה או כפעולה באיגוד לענין חוק זה, בין אם היא העברה בין בני הזוג ובין אם היא העברה מהם לילדיהם, ובמכירת הזכות במקרקעין או בפעולה באיגוד מקרקעין על ידי מי שהועברו לו הזכויות בזכות במקרקעין כאמור, יהיו שווי הרכישה של הזכות ויום רכישתה, לרבות לעניין סעיף 7א, שווי הרכישה ויום הרכישה שהיו נקבעים לפי הוראות חוק זה או לפי הוראות הפקודה,לפי הענין, אילו נמכרה הזכות או נעשתה הפעולה על ידי מי שהעביר את הזכות בה.”
[32] סעיף 4א בנוסחו הקודם קבע: “העברת בעלות במקרקעין או בזכות באיגוד מקרקעין, הנעשית על פי פסק דין לגירושין, לא יראוה כמכירה או כפעולה באיגוד לענין חוק זה, בין אם היא העברה בין בני הזוג ובין אם העברה מהם לילדיהם.”
[33] פקידי השומה, ובפרט פקיד שומה חקירות בודקים שורה של בדיקות לבדיקת מרכז החיים של הנישום לרבות, אך לא רק, מספר הימים בהם הוא ישן באזור הספר, היכן ילדיו ומשפחתו, נבדקים כרטיסי האשראי שלו ונבדק, היכן הוא עורך את קניותיו, היכן הוא ממלא דלק, היכן קופת החולים שלו, היכן חשבון הבנק שלו, באילו בתי ספר לומדים ילדיו, האם בדירתו הנוכחית באזור הספר הוא מחובר לכבלים, היכן הוא מצביע בבחירות לרשות המקומית, היכן הוא מתקן את רכבו ועוד ועוד.
[34] ראה ה”ש 5.
[35] במסגרת תוכניות החרום הכלכליות של הממשלה לשנים 2002 ו-2003 בחוק תוכנית החירום הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2002 ו-2003), התשס”ב- 2002, בוטלה תקרת ההכנסה החייבת בדמי ביטוח לאומי החל מיום 1/7/02 ועד ליום 30/6/03. כתוצאה מביטול התקרה עלה נטל התשלום לביטוח לאומי באופן ניכר על בעלי הכנסות גבוהות. לאור השינוי שהיה צפוי, רבים מהשכירים בעלי הכנסות גבוהות, תכננו להקים, ואף הקימו בפועל, חברות יחיד לצורך פעולה באמצעות חברה, שאינה חייבת בביטוח לאומי, במקום כיחידים.
[36] כך למשל, בערעור המדינה לבית המשפט העליון בעניין משה סמי (ע”א 5954/04, פ.ש. ירושלים 1 נ’ משה סמי- טרם ניתנה החלטת בית המשפט העליון בתיק. מדובר על ערעור על פסק דינה של כב’ הש’ מ’ מזרחי בעמ”ה 7050/03 משה סמי נ’ פ.ש. ירושלים 1. פסה”ד של ביהמ”ש המחוזי פורסם בנבו-המאגר המשפטי הישראלי) טען ב”כ המדינה כי אם תתקבל עמדת הנישום לפיה, פקיד השומה חייב לשלוח או למסור את החלטתו בהשגה לנישום תוך שנה מיום הגשת ההשגה (להבדיל ממועד הפעלת שיקול דעת ומתן ההחלטה), הרי שמדובר בהחלטה תקדימית, שפקידי השומה לא פעלו על פיה הואיל והסתמכו על פרשנותם לפסיקה קודמת של בית המשפט העליון ולכן יש להחיל את הכלל מעתה ואילך.
[37] ניתן להניח ככל שאיחוד רשויות המיסים יקבל ביטוי בשטח ייקשה הדבר על רשות המסים לטעון טענות סותרות בהקשר ליישום חוקי מס שונים על אותה עסקה, בפרט אם אותם פקידים יטפלו גם במס הכנסה וגם במע”מ.
[38] חובת תום הלב קובעת סטנדרט מינימלי של התנהגות ראוייה, בבחינת אדם לאדם- אדם. זה סטנדרט ההתנהגות שאנו מצפים מהנישום. אולם מהמדינה החייבת גם בחובת אמון כלפי האזרח אנו מצפים לסטנדרט התנהגות גבוה יותר בבחינת אדם לאדם – מלאך. ראה לעניין זה א’ ברק “שיקול דעת שיפוטי” (תשמ”ד) 495, וכן גם בבג”ץ 59/80 שירותי תחבורה ציבוריים באר-שבע בע”מ נ’ בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, פ”ד לה(1) 828, 834.
[39] השאלה בערעור לא נבחנה במישור המלאכותיות (אלא במישור הסיווג מחדש) הואיל וטענת המלאכותיות לא הועלתה בהליכי השומה ובהליך הערעור (הטענה הועלתה על ידי המדינה בערעור לעליון אולם בית המשפט סרב לדון בה הואיל ודובר בהרחבת חזית).
[40] וכך קובע הסעיף: שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע פעולות שהן תכנון מס החייב בדיווח, אופן הדיווח והיקפו; בסעיף קטן זה, ” פעולה” – לרבות עסקה ומכירה ולרבות אם חלות לגביהן הוראות חוק מיסוי מקרקעין.
[41] על פי “דוח הועדה לטיפול בתכנוני מס אגרסיביים” מיוני 2005 (פורסם באתר מס הכנסה (http://www.mof.gov.il/taxes/taxesplan07-2005.pdf), הוגדר תכנון מס אגרסיבי כתכנון שמתקיימים בו מרבית המאפיינים הבאים: א. המוטרה העקרית של הפעולה או הפעולות נשוא תכנון המס היא המנעות מתשלום מיסים או הפחתת מיסים משמעותית, כאשר הטעם המסחרי באותה פעולה, אם קיים, הינו שולי. ב. תכנון המס נשען על הצמדות טכנית למילות החוק אך סוטה מכוונת המחוקק ותכלית החקיקה. ג. לעיתים תכנון המס נוגד דפוסי כלכלה מקובלים. ד. על פי רוב תכנון המס הנו מורכב ומתוחכם יחסיתץ ה. סביר להניח כי אם רשויות המס היו מודעות לתכנון המס הן לא היו מאשרות אותו. עוד הומלץ בדוח כי חובת הדיווח תחול על נישומים ולא על מתכנני המס שהם בד”כ רואי חשבון, עורכי דין ויועצי מס, וכן כי הגילוי והדיווח הנידרשים מהנישום יכללו התייחסות לרשימה מצומצמת של תכנוני מס.
[42] סעיף 216(8) לפקודה.
[43] סעיף 191(ג1) לפקודה.
[44] סעיף 145א2 לפקודה.
[45] להלן רשימת תכנוני המס:
מס-הכנסה
פעולה מס’ 1 – העברת תשלומים בסך 2,000,000 ₪ לשנה לפחות, בשל דמי ניהול/יעוץ בין צדדים קשורים, כשבעקבות העברתם פחת סכום המס שהיה צריך להשתלם אילולא הועברו שכן, מקבל ההכנסה שלם מס מופחת בגינה.
פעולה מס’ 2 – מכירת נכס לצד קשור, שיצרה הפסד בר קיזוז למוכר בסכום של 2,000,000 ₪ לפחות.
פעולה מס’ 3 – מכירת נכס בתוך 3 שנים מיום שהגיע בפטור ממס מצד קשור, ובמכירתו לאחר מכן נוצר רווח או הפסד בסכום של 2,000,000 ₪ לפחות, אשר קוזז אצל המוכר.
פעולה מס’ 4 – מחילת חוב בין צדדים קשורים, כשנוצר הפסד או רווח בסכום של 1,000,000 ₪ לפחות, אשר קוזז מהכנסות המוחל/נמחל, ובעקבות המחילה פחת סכום המס שהיה צריך להשתלם אילולא מחילת החוב.
פעולה מס’ 5 – פירעון יתרת חובה בסכום של 1,000,000 ₪ לפחות, של יחיד בעל מניות בחברה ברבעון האחרון של שנת המס, כאשר ברבעון העוקב גדלה יתרת החובה שלו ב-25% לפחות מהסכום שנפרע.
פעולה מס’ 6 – רכישת אמצעי שליטה בחבר בני-אדם כשלרוכש הומחתה זכותו של אחר כלפי חבר בני-האדם, והרוכש הגיע במקביל להסדר לתשלום מקצת החוב לצד ג’ ונוצרה לרוכש יתרת זכות.
פעולה מס’ 7 – רכישת 50% מאמצעי השליטה של חברה בתקופה של 24 חודשים, כשלחברה הפסד בר קיזוז בסכום של 3,000,000 ₪ לפחות.
פעולה מס’ 8 – החזקה של תושב ישראל ב-25% או יותר מאמצעי השליטה בחבר בני-אדם תושב מדינה שאינה מדינת אמנה.
פעולה מס’ 9 – החזקה של תושב ישראל ב-25% או יותר מאמצעי השליטה בחבר בני-אדם תושב מדינת אמנה, שמעל 50% משווי נכסיה או השימוש בהם נעשה בישראל, במישרין או בעקיפין.
פעולה מס’ 10 – העברת הפסדים בסכום של 500,000 ₪ לפחות, מחברה משפחתית לנישום המייצג שמקורם בתשלומים ששולמו לו, ונדרשו על-ידה כהוצאה.
מיסוי מקרקעין
פעולה מס’ 11 – מכירת מוצר מוגמר כדוגמת משרד/דירה, בדרך של מכירת קרקע מחד, והתקשרות בעסקה למתן שירותי בניה מאידך.
פעולה מס’ 12 – כל פעולה (לרבות הלוואה, מתן שירותי בניה וכו’) שהתמורה בגינה מחושבת ע”פ התמורה ממכירת המקרקעין.
מע”מ
פעולה מס’ 13 – החזקת “עוסק” על-ידי מלכ”ר או מוסד כספי, בשיעור של 75% או יותר.
[47] ראה ציטוט הדברים והבאת עיקרם במאמרו של ארז שגיב, עו”ד ורו”ח, “תכנוני מס אגרסיביים”?- תחילתה של נורמת עבודה חדשה – הסדר חוקי המסדיר חסינות למתכנני המס, באתרhttp://www.netzertax.co.il.